Sofia Haag

Q/A About Paris

Har på senaste tiden fått en hel del blandade frågor om Paris, flytt, boende etc så tänkte göra ett inlägg där jag svarar på alla. Tveka inte att höra av er om ni har frågor angående Paris så ska jag svara så gott jag kan :)Vad gör du i Paris? Hur trivs du och hur länge har du bott där?
Först och främst; Jag trivs extremt bra! Älskar verkligen Paris och kan stanna upp ibland och inte riktigt förstå att jag faktiskt bor här. Jag kom hit i September så har varit i Paris i snart fem månader. Började med att plugga franska på Sorbonne i tre månader (Oktober-Januari) och nu i Februari kommer jag plugga en modekurs på ESMOD och då är det både fashion design och fashion business.

Hur är det med språket när man bor där?
Alltså innan jag åkte till Paris trodde jag att det skulle vara jättesvårt att kommunicera, att ingen kunde prata engelska etc. Men har inte alls haft några problem, alla servitörer etc kan väl någorlunda bra engelska så att kommunicera när man är på café, restaurang eller affär har inte varit svårt. Försöker dessutom öva på franska så mycket som möjligt. Det som kanske är det svåra är nog snarare att prata med franska ungdomar, upplever att det kan vara lite svårare att ha en konversation då men det beror ju helt på vem man träffar.

Jobbar du något på sidan av?
Nej jag pluggar bara. Ser dock butiker och caféer som söker jobb lite då och då, och även mycket barnvaktsjobb. Ska se lite hur intensiv modekursen är och om jag känner att det inte är för mycket plugg kanske försöka jobba på sidan av!

Hur gick du till väga med boende?
Första lägenheten gick jag via en svensk mäklarfirma; Entrée Paris. Kan verkligen rekommendera till första lägenheten eftersom det kan vara svårt att veta hur man ska gå tillväga, men då får man vara beredd på att betala en mäklaravgift. Andra lägenheten hittade jag genom Svenskar i Paris på Facebook, hade skrivit ett inlägg i guppen och frågade om någon hyrde ut lägenhet och fick svar från en tjej så nu bor jag i en liten studio på Ile Saint Louis. 

Vad tyckte du om Sorbonne?
Jag är väldigt nöjd med skolan. Tyckte det var lite oorganiserat i början men tillslut lär man sig att så verkar det vara med alla franska skolor. Jag visste från början att det skulle vara mycket grammatik och på andra skolor mer konversation men jag kände att jag ville lära mig från grunden och sedan öva så mycket som möjligt på att konversera när man är ute på stan eller genom att träffa franska människor. Men har varit väldigt nöjd med undervisningen och lärarna. Jag gick ju nybörjarkurs och tycker att jag har lärt mig jättemycket. 

Hur går det att skaffa vänner när man bor i Paris?
Alltså jag har ju i stort sett bara svenska vänner plus en amerikansk kompis jag träffade i klassen. Nästan alla har jag träffat via Svenskar i Paris efter att jag skrev inlägg i gruppen och frågade om någon hade lust att ses. Sedan gäller det att försöka träffa kompisars kompisar, nätverka osv. Men ska verkligen försöka hitta lite franska personer att umgås med nu i vår och sen får vi se vilka man lär känna i nya skolan. Men det har inte varit svårt att skaffa vänner, man får vara framåt och social och skriva till folk om att ses! 

4 februari 2017 18:58 | Ask Me |

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas