Sofia Haag

Kategori: Ask Me

Q/A About Paris

Har på senaste tiden fått en hel del blandade frågor om Paris, flytt, boende etc så tänkte göra ett inlägg där jag svarar på alla. Tveka inte att höra av er om ni har frågor angående Paris så ska jag svara så gott jag kan :)Vad gör du i Paris? Hur trivs du och hur länge har du bott där?
Först och främst; Jag trivs extremt bra! Älskar verkligen Paris och kan stanna upp ibland och inte riktigt förstå att jag faktiskt bor här. Jag kom hit i September så har varit i Paris i snart fem månader. Började med att plugga franska på Sorbonne i tre månader (Oktober-Januari) och nu i Februari kommer jag plugga en modekurs på ESMOD och då är det både fashion design och fashion business.

Hur är det med språket när man bor där?
Alltså innan jag åkte till Paris trodde jag att det skulle vara jättesvårt att kommunicera, att ingen kunde prata engelska etc. Men har inte alls haft några problem, alla servitörer etc kan väl någorlunda bra engelska så att kommunicera när man är på café, restaurang eller affär har inte varit svårt. Försöker dessutom öva på franska så mycket som möjligt. Det som kanske är det svåra är nog snarare att prata med franska ungdomar, upplever att det kan vara lite svårare att ha en konversation då men det beror ju helt på vem man träffar.

Jobbar du något på sidan av?
Nej jag pluggar bara. Ser dock butiker och caféer som söker jobb lite då och då, och även mycket barnvaktsjobb. Ska se lite hur intensiv modekursen är och om jag känner att det inte är för mycket plugg kanske försöka jobba på sidan av!

Hur gick du till väga med boende?
Första lägenheten gick jag via en svensk mäklarfirma; Entrée Paris. Kan verkligen rekommendera till första lägenheten eftersom det kan vara svårt att veta hur man ska gå tillväga, men då får man vara beredd på att betala en mäklaravgift. Andra lägenheten hittade jag genom Svenskar i Paris på Facebook, hade skrivit ett inlägg i guppen och frågade om någon hyrde ut lägenhet och fick svar från en tjej så nu bor jag i en liten studio på Ile Saint Louis. 

Vad tyckte du om Sorbonne?
Jag är väldigt nöjd med skolan. Tyckte det var lite oorganiserat i början men tillslut lär man sig att så verkar det vara med alla franska skolor. Jag visste från början att det skulle vara mycket grammatik och på andra skolor mer konversation men jag kände att jag ville lära mig från grunden och sedan öva så mycket som möjligt på att konversera när man är ute på stan eller genom att träffa franska människor. Men har varit väldigt nöjd med undervisningen och lärarna. Jag gick ju nybörjarkurs och tycker att jag har lärt mig jättemycket. 

Hur går det att skaffa vänner när man bor i Paris?
Alltså jag har ju i stort sett bara svenska vänner plus en amerikansk kompis jag träffade i klassen. Nästan alla har jag träffat via Svenskar i Paris efter att jag skrev inlägg i gruppen och frågade om någon hade lust att ses. Sedan gäller det att försöka träffa kompisars kompisar, nätverka osv. Men ska verkligen försöka hitta lite franska personer att umgås med nu i vår och sen får vi se vilka man lär känna i nya skolan. Men det har inte varit svårt att skaffa vänner, man får vara framåt och social och skriva till folk om att ses! 

Kikar på Notre Dame / Svarar på Frågor

Q: Hur har du hittat lägenheten? Är det genom en förmedling?
A: Jag hittade min lilla lägenhet via en svensk mäklarfirma i Paris som heter Entree Paris. Hanna och Frida hade hyrt sin lägenhet via de så då kändes det tryggt och även bra att man kunde ta allting på svenska. Så jag tog kontakt med de och de mailade tillbaka lite olika lägenhetsförslag och via de fick jag kontakt med hyresvärden. Har fått flera frågor om det var svårt att hitta lägenhet och det tycker jag inte alls. Jag är som sagt med i Svenskar i Paris på Facebook (gå med, eller om ni ska resa någon annan stans finns det säkert en liknande facebookgrupp) där det ofta läggs upp olika annonser. Annars kan man hyra via AirBnb som jag och Sofie gjorde första gången.

Q: Perfekta ställena att åka till när man är i Paris?
A: Hela Paris är perfekt! Haha nä men det jag nästan tycker mest om är att bara strosa runt, gå lite vilse och upptäcka staden. Jag tycker definitivt att man ska strosa runt i Marais som är Paris äldsta område med hundratals uteserveringar, små butiker, vackra husfasader etc. Och även Saint Germain Des Pres är ett område jag tycker jättemycket om, väldigt mysigt att promenera runt. Det är där det kända caféet Cafe De Flore ligger. Champs Èlysées är ett självklart ställe att åka till, den stora avenyn kantade med både dyra och budget affärer, det flesta klubbar håller till här och i slutet av gatan ser man Triumfbågen (gratis att gå upp i om man är under tjugofem, det är en fantastisk utsikt). Att sitta eller promenera vid floden Seine är också ett måste, man kan köpa med sig en flaska vin eller picknick och titta ut över vattnet och husen med de franska balkongerna på andra sidan. Även om man inte skulle vara intresserad av konst är Louvren även ett bra val då bara pyramiden i sig lockar turister och intill museumet ligger Tulerierna som är en väldigt vacker park. Och när man ändå är i närheten kan man fota lite vid Palais Royal som man säkerligen känner igen med de svartvita pelarna. Och vill man ha en rejäl promenad och en vacker utsikt ska man ta sig upp till Sacre Coeur i Montmartre. Det är en kyrka ovanpå en kulle och man ser ut över hela staden!

Har ni några frågor om Paris eller ja.. något helt annat så tveka inte att ställa de så ska jag svara så gott jag kan! :)

Question about Paris

"Paris är en fest för livet" - Ernest Hemingway


Q: Åh så härligt att vara i Paris! Kan du inte berätta mer om vad du ska göra för nåt och hur länge du tänkt att vara där och så? Har själv tänkt att kanske flytta till Paris i vår!

A: Jag har ett ord till dig; ÅK! Nä men mitt "Paris-liv" började i våras när jag hyrde lägenhet med Sofie i sex veckor och vi hade varken planer på att jobba eller plugga utan bara typ dricka vin och lära känna staden. Det har varit min dröm i flera år att åka till Paris så det var inte så överraskande att jag blev kär i staden, det var jag ju i stort sett redan innan. Hur som helst, i våras kände jag att jag ville åka tillbaka i höst, såg liksom inte att jag skulle stanna i Stockholm så därför jobbade jag på Starbucks hela sommaren, för att spara ihop massa pengar för att kunna åka.

Så denna gång är planerna att plugga franska på Sorbonne, framförallt. Det är så svårt att säga hur länge jag kommer stanna, jag kommer plugga fram till slutet av Januari och det är även då mitt lägenhetskontrakt går ut vilket är fyra månader. Men hur tråkigt låter det inte att åka hem till Stockholm i Februari? Tror säkert att jag kommer stanna efteråt och kanske jobba, så vill åtminstone stanna här i typ sex till åtta månader kanske. Vill liksom skapa mig ett liv här och kunna åka tillbaka och hälsa på i Stockholm plus att kompisar och familj kan komma hit till Paris. Jag har alltså bara köpt en one-way ticket så vet inte när jag kommer hem igen faktiskt.

Men mitt tips till dig och alla andra som funderar på att flytta utomlands eller bara åka under en kortare period är att verkligen åka!! Oavsett om det är Paris, USA eller backpack i Asien. Man får så mycket perspektiv, träffar nya människor, ser massa nya miljöer. Stockholm kändes för mig jättetryggt när jag kom hem i somras, jag bor hemma och har inte så mycket utgifter, jag har två jobb, alla vänner i stan, gratis utbildning och det hela känns väldigt bekvämt. Men ta er ut ur den bekväma comfort-zonen, res iväg, upptäck nytt. Kör bara kör. 

Q/A About Paris

Sparade du länge för att ha råd med Paris?
Asså jag har alltid sparat pengar men då har det inte varit till något speciellt utan mest bara för sparandets skull vilket inte var så inspirerande. Hade jättemycket sparat i slutet av förra året men i December kände jag mig pank och förde då över hela sparkontot och tog slut på det. Smart plan? Nja! I Januari bokade vi resan och då började sparandet på riktigt eftersom man hade ett mål. Så jag sparade väl i ungefär tre månader och så sålde jag fonder så att jag inte skulle behöva oroa mig för pengar. Det har gått två och en halv vecka och jag har inte ens rört mitt sparkonto än trots att vi levt livet utan att snåla, det känns ju bra! 

Vad använder du för kamera/objektiv? Dina bilder är så himla vackra. 
Åh, tack så mycket! Antingen en Canon 550D med ett 50mm objektiv eller en Canon 600D med ett 50mm objektiv (Sofies kamera). Mest använder vi Sofies kamera då hon har en nyare modell på både kameran och objektivet. Men måste verkligen tipsa om det objektivet, verkligen alla bilder blir bra. Det finns ingen zoom men det blir suddigt i bakgrunden. Är dock på jakt efter ett nytt roligt objektiv, kan ni tipsa om något som är bra men inte allt för dyrt? 

Kan du berätta mer hur du bor och hur livet i Paris är?
Självklart! Jag har hyrt lägenhet med Sofie via Airbnb.com vilket är supersmart om man ska vara borta en "kortare" period då det kan vara ganska dyrt. Visst det är dyrare med den hemsidan än tillexempel om man skulle hyra via annonser som läggs upp på Svenskar i Paris men det känns ändå väldigt värt det. Vi bor i 10e arrondissementet i närheten av Republique och Canal St Martin för att nämna några. Man kan gå överallt men om man inte vill det så finns metrostation precis utanför vilket känns väldigt skönt! Få lägenheter i Paris har hiss och vi bor på femte våningen så det blir en hel del vardagsmotion varje dag när man ska upp och ner! 

Jag gillar verkligen livet här. Visst, vi har inga måsten såsom jobb eller skola (fast jag funderar faktiskt på att flytta hit i höst/nästa vår och plugga franska och jobba), men det är så härligt att kunna sätta sig på vilken uteservering som helst, beställa billigt men gott vin, gå på roliga fester och klubbar, att gå klädd i snygga kläder och fota allt man ser osv. Det är verkligen "drömlivet" man lever här. Skulle verkligen rekommendera alla som vill att åka till Paris, eller att åka utomlands i några veckor över huvudtaget. Det är spännande att se olika options istället för bara Stockholm och Sverige. 

Har ni fler frågor om Paris eller något helt annat, tveka inte att fråga! :)

What Am I Doing in Paris?

Ja vad gör jag i Paris egentligen? Har fått flera frågor så som Bor du i Paris? Är du på språkresa? Vad ska du göra? Så jag tänkte klara upp det lite grann för er som inte vet.

I ungefär tre år har jag drömt lite till och från att efter studenten bosätta mig i Paris under en tid och i stort sett inte göra någonting. Och det är precis vad jag gör just nu med Sofie. Vi kände att sex veckor är en bra period att lära känna staden på och dessutom inte behöva jobba eller plugga. Skulle jag stannat här i flera månader hade jag nog pluggat franska. Så i stort sett det vi gör är att promenera runt bland olika mysiga gator, dricka vin på uteserveringar, shoppa, fota massor och inspireras av staden! Vi båda älskar Paris och tycker det känns jättetråkigt att det bara är en månad kvar (vi har varit här i snart exakt två veckor). Vi vill alltså bara vara här och njuta av livet. Vi kan ingen franska, Sofie har aldrig tidigare varit i Paris och det enda vi hade att gå på innan vi reste var filmer och bilder från staden. Men jag kan inte annat än älska denna vackra stad! Har ni frågor så tveka inte att ställa dem :)

Not So Natural

Q: Hej! Snäääälla svara: är det din naturliga hårfärg? Om inte, vad heter färgen?!? Den är riktigt snygg!
A: Hej! Först och främst tack så mycket! Självklart ska jag svara på din fråga; nej detta är inte min naturliga hårfärg. Min naturliga är riktigt mörkbrunt, nästan svart men har inte låtit håret vila från färg i cirka åtta år så när jag gick till frisören och visade upp en bild på Ariana Grandes ljusbruna hårsvall fick jag svaret att det aldrig kommer gå att få det så ljust. Så frisören fick helt enkelt testa sig fram vilket tog ungefär tre/fyra fägringar att gå från svart till detta. Någon slags kastanjebrun nyans med lite ljusare slingor här och var. Det är tyvärr det bästa svaret jag kan ge, jag försökte få det väldigt ljusbrunt och detta blev resultatet!

The Whatever Bag


Hejsan, jag skulle fråga om du fortfarande använder din Whatever plånbok!?
Fick denna fråga angående väskan på bilden häromdagen. Kommentaren var på ett inlägg jag postade för nästan tre år sedan haha så det skulle vara jättekul att veta hur du hittade inlägget. Hur som helst, det var väldigt länge sedan jag använde den och sedan jag köpte min nya från Michael Kors som jag använder i samma syfte hade jag nästan glömt bort denna. För övrigt är den större än en vanlig plånbok och det är helt sjukt allt jag lyckats få plats med i den (typ som när jag var på festival i Dublin och lyckades få ner en kimono..). Maila mig på sofiahaags@live.se om det är något mer du undrar men som svar på din fråga var det väldigt länge sedan den användes :)

Q/A x2

Vilken fin sovmask! Var finns den att köpa?
Från det här inlägget. Tack, den köpte jag på Henri Bendel i New York när jag var där senast... i våras!Var ska du resa?
Till ROMA! Jag och min vän Agnes bokade en ganska spontan resa till Rom för ca tjugo dagar sedan. Agnes bodde i Rom ett par månader under hösten för att plugga Italienska och ville nu tillbaka för en weekendsemester.. och jag hängde på! Vi är bara borta i fyra dagar men det ska bli jätteskönt och roligt att komma iväg (speciellt eftersom Göta Lejon där jag jobbar har juluppehåll i ett par veckor nu). För första gången tar jag med mig datorn på en resa och med wifi på rummet blir det säkert lite uppdatering! Bilderna är från senast jag var i Rom vilket var en extremt varm resa i somras när jag åkte med Matilda! Kram.

The Theater

Q: Vad är Göta? Är det en restaurang?
A: Fick denna fråga för någon vecka sedan som jag tänkte svara på nu. Nej, ingen restaurang utan en teater på söder i Stockholm där jag jobbar som kort och gott heter Göta Lejon. Jag förkortar det alltid till Göta som om alla skulle veta vad det är och att jag jobbar där haha... Hur som helst, jag är en del av foajevärdarna och det är ett rullande schema så man kan antingen kolla biljetter (och även se föreställningen), stå i garderob, sälja godis/läsk/alkohol eller sälja program. Har jobbat där i lite över ett år och trivs hur bra som helst, både att få vara på teatern och med mina grymma kollegor! När jag var liten var jag alltid på teatern tillsammans med Agnes och vi såg det som en dröm att i framtiden få jobba där - and that's what I do now! 

Jag fick "tipset" av en kollega att jag borde göra något större på bloggen att jag jobbar på Göta Lejon och vi började komma på diverse skvaller man kunde skriva ut. Typ vad hände i vems loge under vilken fest? Vad hände i salong under tiden? Vem var utklädd till vad på halloweenfesten? Det hade nog genererat en hel del besökare. Men tills vidare håller jag det hemligt, än så länge bara roligt skvaller oss kollegor emellan! 

The Photographer

Q: Vad använder du för kamera/objektiv?
Jag fotar med min Canon 550D som jag tycker är en jättebra kamera men vad som är ännu bättre är objektivet jag köpt till. Det är ett 50mm objektiv som inte alls var särskilt dyrt och verkligen alla bilder blir bra. Dessutom tycker jag att bilderna har blivit ännu bättre bara senaste månaden då jag börjat fota manuellt och ställer in inställningarna själv! Enda minus med objektivet är att det varken går att zooma in eller ut, men tycker att man brukar klara sig rätt bra ändå! 

Wienercaféet

Jag har hört talas om Wienercaféet och undrar om du vet ungefär vad priserna ligger på där? :)
Jag har ju bara fikat där så det är väl i stort sett det enda jag kan svara för haha, men skulle nog säga att det mesta ligger på runt femtio kronor, i alla fall för te eller scones eller bakelse vilket är vad jag har ätit där. Man får alltid så himla fina koppar, kannor, skålar etc och älskar verkligen sånt.
Ligger förövrigt på Biblioteksgatan 6 i Sthlm. 

Q/A - Vardagslyx

Nyfiken, hur har du råd med din lyxiga vardag? pluggar inte du? hihi.
Oj, vilken svår fråga jag fick för ett par dagar sedan men ska försöka svara på den. För det första kan jag säga att ja, jag pluggar. Ska börja andra året på gymnasiet och har inget extrajobb (men jag kämpar på för att få ett) så min enda "inkomst" är studiebidraget som man får varje månad. Skolkar inte heller så får alltid hela bidraget! Beror ju mycket på vad som menas med "lyxig vardag" men skulle väl gissa att det syftar på att jag ofta äter/fikar ute och kanske även att jag shoppar, reser osv. Men jag tror det har en del att göra med prioriteringar. Jag älskar att äta lunch eller middag ute, eller fika, för det är så jag ofta träffar mina kompisar. Och så gillar jag just det här med vardagslyx och därför passar jag på att unna mig eftersom jag bara behöver spendera mina pengar på mig själv om man säger så. Jag bor ju fortfarande hemma och betalar inte hyra, betalar inte räkningar eller liknande. Så som sagt, jag unnar mig och passar på. Sedan går mina pengar ofta inte åt till shopping för helt ärligt shoppar jag ganska sällan (kolla bara New in kategorin, den uppdateras ju inte överdrivet ofta) för typ alla plagg jag köper måste vara "perfekta" och då blir det snarare att jag inte köper något alls - så jag är ganska bra på att spara, hihi. Sen ger det även vissa fördelar att inte ha några syskon.. ;)

Now You Know

När du fotar dina outfit bilder, använder du då en fjärrutlösare eller självutlösare?
Om jag fotar utomhus ställer jag kameran på ett bord eller liknande som vi har i trädgården och kör på självutlösare. Samma sak inomhus fast jag ställer kameran på en hylla. Men jag funderar på att köpa en fjärrutlösare. Någon som kan ge mig lite tips?
 
Vad använder du för kamera?
Jag använder en Canon EOS 550D. Har inte så mycket annat att jämföra med men tycker den är jättebra.
 
Vad heter du på olika konton?
Instagram sofiahaags Polyvore sofiasticated Tumblr sofiahoney Lookbook sofiahoney.

Q/A

Vilket gymnasium går du på? Och vilken linje? :) 
Går sam-media på YBC. Skolan ligger mitt i Sickla, Nacka och tycker det är fina och fräscha lokaler, så jag fastnade typ direkt när jag var där på öppet hus. Går ju media så man får göra ganska roliga grejer som till exempel filmer osv. Nästa år blir det mer journalistik och foto vilket känns kul. Annars finns linjerna Ekonomi och IB (internationell) på skolan! Kram. 

2 Answers

Jag kommenterar aldrig bloggar, men f*n vad bra skrivet! Jag har väntat hur länge som helst på att höra någon säga det - det finns fortfarande hopp för mänskligheten! Du har förresten jättefin klädstil, måste tillägga det!
Åh, tack så jättemycket. Blir såå glad!
 
Du är så fin!! En random fråga bara, vilket land kommer du ifrån? Har alltid undrat det!
Tack! Jag född i Sverige och det är mina föräldrar med men jag är halvgrek. Så har halva släkten i Grekland och halva i Sverige!